TAŽENÝ ŠTRŮDL
TAŽENÝ ŠTRŮDL
ingredience:
- 1 - 1,5 hery
- 6 lop polohrubé mouky
- 1 vejce
- 3lž octa
- 1/4 l vlažné vody
- 3 lž cukru
náplň:
- strouhánka
- 3 plné hluboké talíře jablek strouhaných na plátky
- cukr krystal
- 3x vanilkový cukr
- 3x skořicový cukr
- rozinky
- mletý kokos nebo mleté ořechy
postup:
Heru rozehřejeme. Na vál nasypeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek až skoro na dno. Tam rozklepneme vejce, přidáme ocet, 4 lž rozpuštěné hery. Promícháme vidličkou. Pomalu postupně přidáváme vlažnou vodu. Když jsem zapracovali vodu, zapracujeme mouku z okrajů. Pokud je třeba, přidáme mouku, až se nám těsto nelepí na ruce. Nahřejeme kastrol a položíme ho na vál dnem vzhůru. Těsto rozdělíme na 3 díly, z každého promačkáme kouli, kterou 20x omlátíme o vál. Pak ji hned schováme pod hrnec. 10 minut necháme kynout. Další kouli vyndáme vždy, až když zpracujeme předešlou. Na stůl rozprostřeme utěrku, pomoučníme. Z těsta vyválíme velkou placku, opatrně přeneseme na utěrku a přitom roztahujeme. Na utěrce rukama vytáhneme do maximálního obdelníku. Posypeme prosátou strouhánkou, poklademe jablky asi 1,5 cm od okrajů, poprášíme strouhánkou, posypeme cukry. Posypeme rozinkami, kokokosem, nebo ořechy. Pokapeme rozehřátou herou. Štrůdl balímea utahujeme. Konec přitlačíme až naspod štrůdlu. Na koncích uděláme "prdelky".
Těsto vyjde na 3 šišky. Když máme všechny hotové, potřeme je herou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Při pečení potíráme herou. Pečeme dorůžova.